Testmozgás

Testmozgás

A testmozgás jelentősége

A testmozgás nagyon fontos az egészség megőrzés szempontjából. A helytelen táplálkozás és a nem elegendő testmozgás képezik a legnagyobb rizikófaktort a krónikus betegségek kialakulásában. A rendszeres, mérsékelt testmozgás csökkenti a szívbetegségek, az agyvérzés, a csontritkulás, cukorbetegség, depresszió, valamint az elhízás kockázatát.

A testsúly csökkentése és az elért eredmények megtartása hosszú távon is sokkal könnyebb rendszeres testmozgás mellett. Ha szeretnénk megtartani a testsúlyunkat, a kalória bevitelnek és felhasználásnak egyensúlyban kell lennie. A testmozgás növeli az izomtömeget, növeli az alap anyagcserét és növeli az energia felhasználást. Akár még 72 órával az edzés után is magasabb az energiafelhasználás mint az edzés előtt.


Testmozgás és diabétesz

A 2-es típusú diabétesz 30 év felettieknél, a középkorúaknál jelentkezik és közvetlen kapcsolatban áll az életmóddal és étkezési szokásokkal. A testmozgás növeli a sejtek inzulinérzékenységét, csökkenti az inzulin rezisztenciát és a hiperinzulinémiát. Ezzel együtt javul a cukoranyagcsere, így nem keletkezik és nem rakodik le a zsírszövet. Testmozgással ellenőrizhető a testtömeg. A súlyvesztés szabályozza a vércukorszintet és ez kulcsfontosságú a cukorbetegség elkerülésében.


Testmozgás a KetoPro diéta alatt

Testmozgás: Otthon végezhető gyakorlatok

A KetoPro diéta alatt javasolt a rendszeres, könnyű testmozgás. A diéta legelején kétszer hetente fél órás könnyű testmozgás javasolt – gyors séta, kerékpározás, úszás. Attól függően, melyik fázisban van a páciens, kerül meghatározásra a testmozgás fajtája és intenzitása. Testmozgással növelhető a súlyvesztés gyorsasága a diéta alatt, illetve itt már kialakulhatnak az egészséges életmód alapjai és megelőzhető a leadott kilók visszahízása.

Legyen a testmozgás a mindennapjai része. Az, hogy milyen testmozgásra van szükségünk függ az életmódunktól, attol, hogy milyen munkát végzünk, az életkorunktól, a nemünktől és egyéb tényezőktől. Válaszon olyan testmozgást vagy sportot, amit élvez!