Protein diéta

A protein diéta George Blackburn professzor doktori disszertációja szolgál, melyet 1971-ben védett meg a Harvardon. 2 évvel később a Kanadai Egészségügyi Minisztérium hivatalosan is elismerte ezt a módszert, mint az elhízás egyik gyógymódját. Attól kezdve a mai napig közel 30 millió pácienst gyógyítottak ezzel a diétával Kanadában, az Egyesült Államokban és Európában.


A protein diéta 3 szakaszból áll:

Protein diéta: 3 szakasz

Aktív fázis

Protein diéta: Aktív fázis

Az AKTÍV FÁZIS-ban csökkentjük a zsírok és szénhidrátok bevitelét, viszont a fehérjebevitel megmarad. Ez által bizonyos változások történnek az anyagcserében, a szervezet a szükséges energiát a saját zsírraktáraiból nyeri. Az alacsony szénhidrátbevitelnek köszönhetően hypoinsulinemia (alacsony inzulin szint a vérben) van jelen, ami lipolizishez vezet (zsírégetés). A zsírsavak oxidálódnak, keton testek keletkeznek és ezek jelentik az új energiaforrást, e mellett még megszűntetik az éhségérzetet (anorexiás hatás) valamint jó közérzetet és magas energiaszintet eredményeznek (anémiás hatás).

Az említett metabolikus változások következtében a protein diéta jellemzői: nincs éhségérzet, jó közérzet, gyors súlyvesztés a zsírszövetből, az izomtömeg megőrzése (a magas biológiai értékű fehérjék bevitele miatt). Az aktív fázisban a fogyás mértéke heti 1,5-2 kg, ami ösztönzően hat a paciensekre, mivel az eredmények gyorsan szemmel láthatóak (kevés azoknak a száma, akik abbahagyják a diétát).

Mielőtt elkezdjük a protein diétát, szükségesek bizonyos orvosi – és labor vizsgálatok. A diétát szakképzett orvosok vezetik, akik a diéta összes fázisában ellenőrzik a pácienst, meghatározzák a szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelét, valamint ellenőrzik a metabolikus változásokat fázisról fázisra. Az aktív fázis első részében a páciens napi 5 proteinalapú ételt fogyaszt, amelyeket friss salátakkal és zöldségekkel egészit ki. A kész protein ételek különböző ízekben választhatók: levesek, omlettek, üdítők, pudingok, shake-k, palacsinták, sütemények. Az aktív fázis második részében, két kész protein étel helyett kerül bevezetésre hús, hal, tenger gyümölcsei és tojás.

Étkezési átnevelő fázis

Az átnevelő fázis az aktív fázis után következik, amikor a páciens testsúlya már közel van az ideálishoz. Ebben a fázisban fokozatosan növeljük a szénhidrát bevitelt és csökkentjük a kész, protein ételek fogyasztását. A táplálékbevitel csoportosítva történik, amelynek a célja a kiegyensúlyozott táplálkozás elérése és az új étkezési szokások kialakítása.

Súlymegőrző fázis

Az utolsó fázis, az elért testsúly megtartásának fázisa, a már elsajátított, új étkezési szokásokról illetve az életmódváltásról szól. Minden páciens tekintettel a nemére, korára, illetve az egészségügyi állapotára, személyre szabott tanácsadásban részesül a diéta végén, melynek része a további, időszakos orvosi ellenőrzések meghatározása is. Ebben a fázisban alkalmazkodik az anyagcsere az új étkezési szokásokhoz, és ennek a fázisnak köszönhetően kerülhető el a jojó effektus.

Az erre a módszerre épülő protein diéta csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját, mely a leggyakoribb oka az elhízott emberek elhalálozásának. A diéta alatt a 2-es típusú diabétesz, a magasvérnyomás, hiperlipoproteinémia és más anyagcsere zavarok javulnak, valamint más kapcsolódó betegségek is, mint az artrózis, sleep (alvási) apnoe, asztma, illetve vénás elégtelenség.

A protein diéta gyors súlycsökkenést eredményez (6-8 kg havonta), valamint egyidejűleg megmarad az izomtömeg, illetve a bőr rugalmassága is (ez a magas biológiai értékű fehérjebevitelnek, a vitamin – ás ásványi anyag pótlásnak köszönhető), éhségérzet nélkül, jó közérzet mellett.