vitaminok-fogyokura-alatt-cikk-foimidzse

9 vitamin, amire mindenképp szükséged van fogyókúra alatt

A zűrös hétköznapok, a mindennapos stressz és a fokozott terhelés testünk működését is hátrányosan befolyásolják. Ehhez adódik még a kora tavaszi időszakban jelentkező tavaszi fáradtság is. A tél végén szinte mindenkinél jelentkezik ezekből a tünetekből valami: levertség, enerváltság, motivációhiány, aluszékonyság, alacsony fokú terhelhetőség. A hideg hónapok alatt a napsütés hiányán túl a téli, ásványi anyagokban és vitaminokban szegény étrendet is megsínyli a szervezet, így a tavasz beköszöntével a napfény jótékony hatása önmagában sokszor nem elegendő a regenerálódásához, ezért rendkívül fontos kiemelt figyelmet kell fordítania a táplálkozásra is. A hideg időszakban sokan extra kilókat is felszednek, súlyfelesleggel küzdenek. Ha emiatt fogyókúrába, diétázásba kezdesz különösen fontos, hogy ismerd a vitaminok és az ásványianyagok szerepét, hiszen ilynekor ezekből kevesebbet viszel be, így felborulhat szervezeted egyensúlya.

A tavaszi fogyókúra idején különösen ajánlott a gyümölcsök, zöldségfélék, illetve a könnyen emészthető, triptofánban gazdag tejtermékek fogyasztása. Ezek ásványi anyagokban, nyomelemekben és aminosavakban is gazdagok, így alacsony energiabevitel mellett is alkalmasak a hideg időszakban elveszett tápanyagok pótlására.

 

Mire jók az étrend-kiegészítők fogyókúra alatt?

 

Ha a tavasz közeledtével szeretnéd visszaszerezni jó közérzetedet, fitt formádat, vagy épp elősegíteni a fogyást mindenképp tanácsos olyan étrend-kiegészítő készítményeket is fogyasztanod, amelyek garantáltan biztosítják tested számára a létfontosságú tápanyagokat.  Ezek segítségével nemcsak fizikai és szellemi teljesítőképességed, hanem alakod is rövid idő alatt újra a régi lesz, és a kívánt állapot tartósan fenn is marad. Az így kialakított, a modern orvostudományi ismeretekre épülő tudatos étrend azért is fontos, mivel az élelmiszeripar által feldolgozott élelmiszerek a különféle technológiai eljárások során sokat veszítenek eredeti tápértékükből. Ezek az élelmiszerek  többnyire nem tudják kielégítően biztosítani testünk számára azokat a nélkülözhetetlen ásványi- és nyomelemeket, vitaminokat, tápanyagokat, amelyek képesek regenerálni a testet, és visszaállítani a szervezet optimális működését.


A 9 legfontosabb vitamin és ásványi anyag, amire mindenképpen szüksége van a szervezetednek fogyókúra alatt

 

Vitaminok és ásványi anyagok hiányában szervezetünk sem lenne képes működni, ezek nélkül nem lennénk képesek sem mozgásra, sem gondolkodásra, sőt még lélegzésre sem. Rendkívül fontos tehát, hogy a fogyókúra alatt, amikor az elfogyasztott ételekkel, italokkal nem jut elég vitaminhoz a szervezeted, megfelelő módon pótold azokat.

A létfontosságú ásványi anyagok és vitaminok kizárólag táplálkozás révén biztosíthatók a szervezet számára, mivel ezeket testünk nem képes előállítani.

 

Zöldségek és gyümölcsök tálakban

 

A-vitamin

Miért nélkülözhetetlen?

A szem egészségét tekintve kiemelt jelentőségű, illetve a növekedésben játszott szerepe miatt nélkülözhetetlen. Támogatja az immunrendszer működését, a bőr feszességének, rugalmasságának szempontjából is pótolhatatlan.

Természetes forrásai: sárgarépa, narancsszínű ételek, édesburgonya


B-vitamin

Miért nélkülözhetetlen?

A B-vitaminok kiemelt szerepet játszanak az immunrendszer működésében, hozzájárulnak az idegrendszer optimális működéséhez, a bőr egészségéhez, fontosak a szervezet energiatermelésében, így segítenek elűzni a fáradtságot is.

Természetes forrásai: feldolgozatlan ételek, teljes kiőrlésű gabonák, burgonya, banán, lencse, chilipaprika, bab


C-vitamin

Miért nélkülözhetetlen?

A C-vitamin kiemelt fontosságú az érfalak és a bőr rugalmasságának megőrzése szempontjából, fontos szerepet játszik a vas felszívódásában. Antioxidáns hatású vitamin.  

Természetes forrásai: citrusfélék, paprika, kivi, grapefruit, eper


D-vitamin

Miért nélkülözhetetlen?

A D-vitamin az erős, egészséges csontozat szempontjából kiemelt jelentőségű.

Természetes forrásai: tojás, hal, gomba

 

E-vitamin

Miért nélkülözhetetlen?

Fontos szerepe van az optimális vérkeringés biztosításában, és védi a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásaitól.

Természetes forrásai: mandula, napraforgómag és más diófélék, paradicsom



K-vitamin

Miért nélkülözhetetlen?

A véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, valamint fokozza a máj méregtelenítő funkcióját is.

Természetes forrásai: spenót, kelbimbó és brokkoli


Kalcium

Miért nélkülözhetetlen?

Az egészséges csontok és fogazat szempontjából kiemelt jelentőségű.

Természetes forrásai: tejtermékek, tej, tofu, fekete melasz.

 

Cink

Miért nélkülözhetetlen?

Kiemelt jelentőségű a növekedés szempontjából, valamint kiemelt szerepet tölt be a genetikai aktivitás szabályozásában, felelős a vércukorszint optimális fenntartásáért, és szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében. Számos betegség jól kezelhető cinkkel, nem utolsó sorban a férfiaknál jelentkező terméketlenség is.

Természetes forrásai: a tenger gyümölcsei, például az osztriga, illetve a spenót, a kesudió, a bab és a keserűcsokoládé

 

Vas

Miért nélkülözhetetlen?

Az oxigén a vas segítségével képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas optimális jelenléte kulcsfontosságú a szervezet életképességének szempontjából. Vashiány esetén gyakori a bőr szárazsága, illetve jellemző a fáradékonyság, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás is.

Természetes forrásai: kagyló, osztriga, belsőségek, mint például a máj, valamint a szójabab, a gabonafélék, a tökmag, a bab, a lencse és a spenót

 

Sokan azt gondolják, hogy a tudatos táplálkozással bizonyosan elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot vihetnek szervezetükbe, illetve hogy kizárólag az étkezés módosításával tartós súlycsökkenést érhetnek el. Sajnos, ez a legtöbb esetben azonban nem így van,mivel az élelmiszereink többsége olyan mértékű ipari feldolgozáson megy keresztül, ami az azokban lévő tápanyagok mennyiségét töredékére csökkenti. (A konyhatechnológiai eljárások pedig csak még tovább erodálják az élelmiszerek ásványianyag- és vitamintartalmát.) Szerencsére ennek ellenére lehetőség van arra, hogy mégis optimális mennyiségű vitamint és ásványi anyagot fogyasszunk. A nagy szakértelemmel kifejlesztett étrend-és táplálékkiegészítők nemcsak a szervezet optimális működését, hanem a fogyást is támogatják: a táplálékkiegészítők fogyasztása a testsúlycsökkentés szempontjából is kiemelt jelentőségű, hiszen a megváltozott étrend miatt a szervezet támogatásra szorul. Az ellenőrzött minőségű, tudományos megalapozottsággal előállított étrend-kiegészítők beiktatása az étrendbe orvosi segítséggel és tanácsadással támogatva egyúttal személyre szabott is, így az eredményesség garantált. Napjainkban már hazánkban is elérhető az a szolgáltatás, ami garanciát jelent mind az ideális közérzetre, mind pedig a sikeres diétára.

Tudj meg még többet az orvosi segítséggel végzett fogyásról!