Hölgyre bő a nadrág fogyás miatt

Fogyókúra könnyedén: a ketogén diéta lényege


A számos betegség kezelésében is eredményesen alkalmazott ketogén diéta nem tartozik az általánosságban low-carb (alacsony szénhidrát-bevitelen) étrenden  alapuló fogyókúrás módszerek közé. Leginkább azért nem, mert a diéta kifejezetten egyénekhez szabott, ezért folyamata orvosi felügyeletet igényel. Egyik nagy előnye, hogy nem terheli túl és nem károsítja a vesét, illetve a hiedelmekkel ellentétben nem okoz zsírmájat sem.  Kifejezetten biztonságos és eredményes orvosi módszerről van szó: ezt bizonyítja az is, hogy elmúlt 35 évben a világon több mint 30 millió embert kezeltek már sikeresen ezzel a módszerrel.


A diéta a ketózis folyamatán alapul, aminek lényege, hogy a szervezet a korlátozott szénhidrátbevitel miatt kerülő úton – vagyis nem a közvetlenül elfogyasztott táplálékokból, hanem a felhalmozott zsírraktárakból – pótolja az agy és az izmok kielégítő működését biztosító szénhidrátokat. A folyamat során ketonok is keletkeznek – innen származtatható tehát a ketózis elnevezés. Miközben a zsírpárnák a szénhidrátmegvonás hatására láthatóan apadnak, az agy bőséggel jut glükózhoz, sőt, szervezetünk a ketonokat is hasznosítja a sejtek működtetéséhez. Mindeközben a vércukorszint mértéke teljesen optimális marad, illetve optimalizálódik.

Miért szükséges az orvosi felügyelet?

A ketogén diéta olyan szigorúan személyre szabott étrendet jelent, amelynek összeállítása, illetve az étrend hatásának monitorozása szakorvos feladata: minden lépése meghatározott protokoll szerint történik. A diéta három szakaszában a szakemberek más-más szempontokra helyezik a hangsúlyt. Az első szakasz, a gyors súlycsökkenés fázisa személyre szabott fehérjebevitelen és igen kalóriaszegény táplálékok fogyasztásán alapul. Ennek a szakasznak a célja az nitrogénegyensúly elérése. Ezt a szakaszt az úgynevezett átnevelő fázis követi, ami a hasnyálmirigy védelmét szem előtt tartva a sokat fogyókúrázók körében jól ismert “jojó-effektus” (egymást váltogató fogyás és hízás) elkerülését célozza meg.  A harmadik szakasz a már az elért eredmények megtartását célozza, ami speciális étkezési szabályok betartását is megkívánja. Ebben a fázisban a hangsúly a testsúly megőrzésén van, amely során a kisebb súlygyarapodásokat sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Miből áll a ketogén diéta?

A pácienseket magas biológiai értékű fehérjét tartalmazó kész protein ételekkel látják el, a megfelelő mennyiségű rostot a megengedett zödségfélékkel biztosítva.  A hiánybetegségek kivédéséhez fontos a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványianyag bevitele is, valamint megfelelő mennyiségű – naponta legalább két liternyi – víz fogyasztása is ajánlott.  A speciálisan kialakított étrend így lehetővé teszi, hogy a felesleges súlytól aránylag gyorsan szabadulhasson meg a páciens. A fogyás nem okoz izomtömeg-vesztést, kizárólag a zsírszövet apad a fogyókúra hatására.

Mikor javasolt a ketogén diéta?

  • túlsúlyosság esetén > BMI 30
  • enyhébb elhízás esetén > BMI 25
  • diabetes mellitus 2-es típus
  • műtétek előtt
  • metabolikus szindróma esetén


A Keto Pro étrendkiegészítők kiválóan alkalmasak a ketogén diéta támogatására.  A Keto Pro márkanév többszörös biztosítékot jelent a minőségre, mivel a cég által forgalmazott élelmiszerek és étrendi kiegészítők gyártását komoly és összetett tudományos kutatások előzték meg, az előírásoknak megfelelő gyártási folyamatokat pedig folyamatos minőség-ellenőrzés kíséri.  A szigorú szabályozásoknak is megfelelő termékcsalád magas biológiai értékű fehérjéket tartalmazó, szilárd és folyékony formában is elérhető élelmiszerei változatos és jóízű alternatívát jelentenek a ketogén diétánál elengedhetetlen fehérjebevitelnél. A prémium minőségű termékek mellett egyedülálló orvosi szolgáltatást igénybe véve pedig biztosak lehetünk abban, hogy diétánk nemcsak látványos fogyást eredményez, hanem egészségi állapotunkat is javítja majd.

Tudj meg még többet az orvosi segítséggel végzett fogyásról!