Keto-diéta: zsírban az igazság?

Az elhízás kezelésében eredményes lehet a ketogén diéta, amelynek lényege a magas zsírbevitel alacsony szénhidrát-, illetve fehérjebevitel mellett. Hogyan működik a keto diéta, miként lehet hatékony, kinek és mikor ajánlható?

A ketogén diétát vagy keto-diétát (protein diétaként is ismert) elsősorban az epilepsziás rohamokkal küzdő betegek kezelésére találták ki még az 1900-as évek elején. A kezelés alá vetetett gyermekek tápanyagbevitelük 90 százaléka zsírokból állt, a maradék 10 százalék pedig szénhidrátokból és fehérjékből tevődött össze. Az epilepsziás betegeknél bevált az étrendváltás, görcsgátló hatást fedeztek fel: 10 százalékuknál megszűnt a roham, 20 százalékuk esetében pedig csökkent a rohamok száma.

Az utóbbi évtizedekben vált népszerűvé a fogyni vágyók körében ez az alacsony szénhidráttartalmú diétás irányzat, leginkább a húsimádók választják. A Facebook egyik nyitott csoportjában a keto-diéta követői úgy vélik: ebben a diétában találtuk meg a legtöbb kedvünkre való és megengedett ételt, illetve hozzávalót, így nem kell lemondanunk ezekről, közben pedig elérjük a célt: megszabadulunk felesleges zsírraktárainktól.

Miként működik?

Az egészséges táplálkozáshoz normál viszonyok között a szervezet számára szükséges tápanyagok közül a legnagyobb mennyiségben szénhidrátokat fogyasztunk, majd a rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök következnek, az állati fehérjék, majd a zsírok és olajok zárják a sort.

A szénhidrátok fokozatos megvonásával arra kényszerítjük szervezetünket, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. Amikor minimális lesz a bevitt szénhidrátmennyiség, a szervezetünk átkapcsol zsírégetésre, hogy fedezni tudja energiaszükségletét, ekkor elérjük a ketózist (sejtjeink a zsírok bontásakor keletkező szabad zsírsavakból és a máj által előállított ketontestekből fedezik energiaigényüket). Innen a diéta elnevezése.

A napi ajánlott tápanyag bevitel eloszlása:
75% természetes zsír
20% fehérje
a maradék 5% feldolgozatlan, növényi eredetű szénhidrátok

A diéta hármas egysége

  1. Az aktív fázisban csökkentjük a zsírok és szénhidrátok bevitelét, viszont megmarad a fehérjebevitel. Ezáltal bizonyos változások történnek az anyagcserében: a szervezet a szükséges energiát a saját zsírraktáraiból nyeri; az alacsony szénhidrátbevitelnek köszönhetően alacsony inzulinszint jelentkezik a vérben, és elindul zsírégetés. A zsírsavak oxidálódnak, keton testek keletkeznek és ezek jelentik az új energiaforrást.
  2. Az átnevelő fázisban a páciens testsúlya már közel van az ideálishoz, ilyenkor fokozatosan növeljük a szénhidrátbevitelt és csökkentjük a kész, protein ételek fogyasztását. A táplálékbevitel csoportosítva történik, amelynek célja a kiegyensúlyozott táplálkozás elérése és az új étkezési szokások kialakítása.
  3. Az utolsó fázis a súlymegőrző fázis. A cél az elért testsúly megtartása személyre szabott diétával. Ilyenkor alkalmazkodik az anyagcsere az új étkezési szokásokhoz, és ennek a fázisnak köszönhetően elkerülhető a jojó effektus, azaz a súlyvesztés leállása, esetleges súlygyarapodás.

Mielőtt elkezdjük a protein diétát, orvosi – és laborvizsgálatok szükségesek. A diétát szakképzett orvosok felügyelik, akik a diéta összes fázisában ellenőrzik a pácienst, meghatározzák a szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelét, valamint ellenőrzik a metabolikus változásokat fázisról fázisra.

Megengedett alapanyagok

állati zsiradékok (pl. sertészsír, kacsazsír),
növényi olajok (napraforgóolaj, olívaolaj, tökmagolaj stb.),
szalonnafélék, tepertő, kolbászok
zsíros tej és tejtermékek (pl. vaj, tejszín, mascarpone, zsírosabb sajt),

A mennyiségre figyelve mértékkel fogyasztható a teljesség igénye nélkül a tojássárgája, a salátafélék, a paprikafélék, a főzőtök, a cukkini, a padlizsán; a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, például áfonya, málna, ribizli; maglisztek, például mandulaliszt; puffasztott rizs és gabonatermékek.

Tiltólistán vannak a finomított szénhidrátok, rejtett cukrok, fehér lisztek, az imént említett zöldségeken és gyümölcsökön kívül majdnem minden. A folyadékbevitel nincs mennyiségileg korlátozva, inkább az ivóvíz vagy az ásványvíz élvez elsőbbséget.

Felfordulás mellékhatásokkal, ez velejár

Mellékhatások létrejöhetnek, ugyanis a szervezetünk alkalmazkodik a változásokhoz: hasfájás, hasmenés vagy székrekedés, fejfájás, hányinger, fáradékonyság kialakulhat. Van, akinél néhány nap alatt enyhülnek, meg is szűnnek a panaszok. Éppen ezért fontos a KetoPro diétát kísérő orvosi felügyelet, hogy ezek időben kiderüljenek és a szakorvos kezelni tudja.

Amennyiben nem kap gyorsan, elegendő szénhidrátot a szervezetünk, lecsökken a koncentrációs készségünk, a mozgás-koordinációnk, könnyen ingerültekké válunk. Érthető, hiszen a szervezet legfontosabb energiaforrásáról van szó.

A hasi görcsök, puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés hátterében az áll, hogy nem kap elég rostanyagot az emésztőrendszerünk, nehézkessé válik a megemésztett táplálék útja a tápcsatornában. A magas zsír- és fehérjebevitel szintén okozhat székrekedést, melyekre a diétát összeállító és felügyelő orvos külön figyelmet fordít.

Számítani kell vitamin- és ásványianyag-hiányra (például kevesebb C-vitamin jut be a gyümölcsök és zöldségek megvonása miatt, emellett B-vitaminok, kalcium, vas, nátrium pótlására is szükség lehet, melyet a KetoPro diéta minden orvosi kontrollpontján ellenőriz és beállít a kezelőorvos.

Mindenki elkezdheti?

A cukorbetegek megfelelő mennyiségű, minőségű, jól időzített szénhidrátbevitellel tartják fent egészséges vércukor- és inzulinszintjüket, ezért számukra csak akkor megengedett ez a diéta, ha jóváhagyja a kezelőorvos. Fontos betartani a kiegyensúlyozott, rendszeres étkezésekre és a testmozgásra vonatkozó utasításokat, életmódunkat és étkezési szokásainkat.

Magas vérnyomás probléma esetén szintén tudatosan, szakorvosi konzultáció mellett megengedett a KetoPro diéta, az alacsony szénhidrát-tartalmú, egyúttal magas zsírtartalmú étrend. Amennyiben betartjuk a protein diétát a korábban említett fázisokkal, csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikója, amely a leggyakoribb oka az elhízott emberek elhalálozásának.

Ahogyan a dietetikusok összegzik a ketogén diéta lényegét: tudatos tervezéssel, megfelelő orvosi háttérrel működőképes, ugyanis elégnek a zsírraktárak, látványos átalakulás érhető el, ráadásul a sportolók tovább szálkásodhatnak.

Tudj meg még többet az orvosi segítséggel végzett fogyásról!