Cukorbeteg vagyok. Elkezdhetem a keto-diétát?

A ketogén diéta, a magas zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú étrend megváltoztatva a szervezet energiatárolási és felhasználási módját, idővel enyhíti a cukorbetegség tüneteit. Szabályozható a vércukorszint, ráadásul megelőzhető a cukorbetegség szövődményeinek kialakulása, megőrizve egészségünket.

A diabétesz az egyik legelterjedtebb endokrinológiai megbetegedés, amelynek száma egyre növekszik hazánkban is. A modern életmód és számos külső tényező következménye a cukorbetegég, ezek közül kiemelkedik a mozgásszegény életmód, ennek táptalaja az elhízás, valamint a stressz és a rossz szokások.

Sajnos a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg túlsúlyos, így azt gondolhatjuk, hogy a magas zsírtartalmú étrend nem megfelelő a számukra, mert speciális étrendjük a fogyásra összpontosít. Első gondolatra tehát őrült ötletnek tűnhet, hogy a magas zsírtartalmú étrend a megoldás a problémára, pedig van benne igazság!

A ketogén diéta – amely az alacsony szénhidrát- és fehérjebevitelre, magas zsírfogyasztásra épül – potenciálisan megváltoztathatja a szervezet energiatárolási és felhasználási módját, enyhítve a cukorbetegség tüneteit, rövid idő alatt szabályozható a vércukorszint és hosszú távon normál értékek között tartható a glikált hemoglobin (Hba1C). Azoknál a pácienseknél, akik antidiabetikumokat szednek, idővel elhagyható a gyógyszeres kezelés, az inzulint használó betegeknél pedig az inzulin mennyisége fog csökkenni.

Bővebben

Nem mindegy, milyen zsír!

Az étrend célja, hogy a szervezet zsírt használjon energiatermelésre szénhidrátok helyett. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csupa telített zsírokat viszünk be a szervezetünkbe! A szív egészsége érdekében, az általános egészség fenntartásához olyan alapanyagokat és ételeket válasszunk, mint:

 • halak, például lazac
 • olajbogyó és olívaolaj
 • tökmagolaj
 • vaj
 • avokádó
 • diófélék és dióvajak
 • olajos magvak

Egy 2013-as kutatás arról számolt be, hogy a ketogén diéta étrendje jelentős javulást eredményezett a vércukorszint szabályozásában, a fogyásban, valamint a megszűnt inzulinszükségletben.

Nem veszélytelen!

Amennyiben magas a vércukorszintje, veszélyes a túl sok szénhidrát fogyasztása, azáltal, hogy a zsír lesz az elsődleges energiaforrás cukor helyett, idővel csökkent vércukorszintet tapasztalhat.

Ez a csere a ketonok növekedését okozza a vérben, a glükózszint alacsony, a vérzsírszint pedig magas lesz. A sejtek üzemanyagként tehát glükóz helyett ketonokat használnak fel, így a cukor nem vesz részt a metabolizmusban.

Ha túl sok ketonja van, fennállhat a cukorbetegség szövődményének, a diabéteszes ketoacidózis (DKA) kialakulásának kockázata, ez leginkább az 1-es típusú cukorbetegségben fordul elő, amikor a vércukorszint túl magas, és az inzulinhiányból eredhet a probléma. Észlelhető tünetei a következetesen magas vércukorszint, szájszárazság, hányinger, gyakori vizelés, gyümölcsös szagú lehelet.

Nagyon fontos napi szinten megmérni a vércukorszintet, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a céltartományon belül van-e, illetve a ketonszinteket is ellenőrizni szükséges. Orvosának figyelemmel kell kísérnie mind a vércukorszintet, mind pedig a ketonszintet ahhoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az étrend nem okoz negatív hatásokat, valamint további célokat tűzzenek ki.

Nagyon fontos a megfelelő kontroll!

Hangsúlyozni kell, hogy a cukorbetegek, főként a 2-es típusú diabéteszesek számára csak akkor megengedett ez a diéta, ha jóváhagyta a kezelőorvosa. Mivel a zsírbevitel megnövekszik a diéta során, megváltoznak a vérzsír értékek, hol magasabb, hol alacsonyabb lesz, ingadozóvá válik az első 3-4 hónapban. Első olvasatra meglepő lehet, hogy az alacsony szénhidrátbevitel mellett megnövekszik a vércukorszint, de ez egy visszacsatolás a szervezet részéről, nem jut ugyanis elegendő szénhidráthoz.

Éppen ezért fontos betartani a kiegyensúlyozott és rendszeres étkezésekre és a testmozgásra vonatkozó utasításokat, étkezési szokásokat. A keto-diéta teljes ideje alatt szakképzett orvos felügyel a páciensre.

 • A diéta szigorúan személyre szabott étrendet jelent, ennek összeállítása, illetve az étrend hatásának monitorozása szakorvos feladata: minden lépése meghatározott protokoll szerint történik.
 • A keto-diéta összes fázisában ellenőrzi a pácienst, meghatározza a szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelét, valamint ellenőrzi a metabolikus változásokat.
 • Mivel a túlsúllyal küzdő páciensek nagy része valamilyen krónikus betegségben is szenved (magas vérnyomás, pajzsmirigy-alulműködés, cukorbetegség), az orvosi vizsgálatok azért is szükségesek, hogy nyomon kövessék a betegségük állapotát.

Mi történik az orvosi vizsgálat során?

Kiértékeljük a páciens általános állapotát és a laborvizsgálatok eredményeit.
Az orvos válaszol a diétával kapcsolatos kérdésekre, aggályokra.
A vitamin- és ásványianyag szükségletet az orvos személyre szabja, szükség szerint megváltoztatja.
Amennyiben valaki helytelenül, azaz önállóan kezd bele a protein diétába, az állapota akár rosszabbodhat is. Az orvos határozza meg a diéta időtartamát, hogy mikor lépünk át az egyik fázisból a következőbe és egyben ő a legnagyobb támaszunk a kilók ellen vívott harcunkban.

Bővebben

Hasznos tanácsok az étkezéshez

 • Tervezze meg előre étkezési időrendjét, tízóraiját és uzsonnáját, és tartsa is be azokat!
 • Minden étkezésnél ügyeljen az elfogyasztott étel mennyiségére!
 • Válasszon egészséges ételeket, mint például keményítőt nem tartalmazó zöldségeket! Ne feledje, ezeket a változásokat könnyebb kisebb lépésekkel elérni.
 • Egyen kis mennyiségben hüvelyeseket!
 • Napi étrendjébe iktasson be kis mennyiségben olajos magvakat!
 • Kerülje a módosított zsírokat, mint például a margarint és az ezekből készült feldolgozott ételeket.

Cukorbetegként keto-diétát folytatni, nem azt jelenti, hogy minden kedvenc ételéről le kell mondania. Nagyon jól kézben tarthatja betegségét, hogy tovább élvezi kedvenc ételeit, ehhez nélkülözhetetlen a szakorvosával/dietetikusával megtervezett kiegyensúlyozott étrend.

Tudj meg még többet az orvosi segítséggel végzett fogyásról!