2-es típusú diabétesz

Mi a 2-es típusú diabétesz mellitus?

A cukorbetegség vagyis a diabétesz krónikus anyagcserezavar, melynek jellemzője a hiperglikémia vagyis a magas vércukorszint. A diabétesz kialakulásában jelentős szerepet játszanak a helytelen táplálkozás, életstílus, stressz, az öröklődő hajlam és egyebek.

A betegség leggyakrabban az inzulin receptorok számának csökkenése vagy helytelen működése miatt alakul ki, illetve az inzulin rezisztencia következménye. Ennek következtében a cukor nehezen jut be a sejtbe, ami hiperinzulinizmushoz és hiperglikémiához vezet.

Ma a diabétesz az egyik legelterjedtebb endokrinológiai megbetegedés, melynek száma egyre növekszik. A diabétesz a modern életmód és számos külső tényező következménye, melyek közül kiemelnénk az elhízást, a mozgásszegény életmódot, a stresszt, valamint a rossz szokásokat.

A 2-es típusú diabétesz megjelenése késleltethető vagy megakadályozható megfelelő táplálkozással, illetve rendszeres testmozgással. A végső lehetőség a gyógyszeres kezelés.

A magas vércukorszint hozzájárul a szívbetegségek, agyvérzés, diabéteszes retinopátia, diabéteszes nephropathia, valamint a végtagok vérereinek a károsodásához.

A 2-es típusú diabétesz leggyakoribb jelei a sűrű vizelés, fokozott szomjúság – és éhségérzet. Sűrűn előfordul, hogy a betegség évekig tünetmentes és egy általános labor vizsgálat alkalmával derül ki. Krónikus bőrfertőzések, szájüreg fertőzések, általános viszketegség, a nemi szervek gombás fertőzése mind nőknél mind férfiaknál utalhat cukorbetegségre.


A diabétesz gyógyítása (kezelése)

A KetoPro diétával rövid idő alatt szabályozható a vércukorszint és hosszú távon normál értékek között tartható a glikált hemoglobin (Hba1C). Azoknál a pacienseknél, akik antidiabetikumokat szednek, a gyógyszeres kezelés a diéta elején megszüntetjük, az inzulint használó betegeknél az inzulin mennyiségét fokozatosan csökkentjük.

A magasvérnyomás, vérzsír szint kezelésével megelőzhetjük a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását és megőrizhetjük egészségünket.

Az aerob testmozgás (séta, kerékpározás, úszás) jó hatással vannak a sejtek inzulin érzékenységére.

Amennyiben betartjuk a kiegyensúlyozott és rendszeres étkezésekre és a testmozgásra vonatkozó utasításokat, ha megváltoztatjuk életmódunkat és étkezési szokásainkat, a KetoPro program alatt és utána, hosszú távon is kordában tarthatjuk ezt a betegséget.